W e r e l d b e r o e m d i n V e l d h o v e n

Raimond Lap
Raimond Lap is graag thuis waar hij zich volledig aan de muziek kan wijden (Foto: Frans Feijen)


Veldhoven Magazine 2014

Miljoenen baby’s, peuters en ouders uit Azië, Amerika en Europa luisteren dagelijks naar de melodieën van de Veldhovense componist Raimond Lap (1959). De afgelopen 23 jaar verschenen wereldwijd 36 cd’s van zijn hand en diverse cd’s behaalden een ‘gouden’ of ‘platina’ status. Raimond, bescheiden onder zijn succes, verkiest een leven in de luwte: “Ik wil geen BN’er zijn, ik wil gewoon mooie muziek maken”.

Door Annelies van der Woude

“Hier gebeurt het allemaal”, vertelt Raimond tijdens een rondleiding in de geluidsstudio van zijn ruime woning in de Polders. Aan de muren hangen ingelijste kranten- en tijdschriftartikelen, vergeelde foto’s en diverse prijzen. In een U-opstelling staan twee synthesizers, een digitale piano en een computer verbonden met twee beeldschermen. Een glazen wand vormt de afscheiding naar een professionele opnamestudio. Het is de stilte die opvalt. Een gedempte stilte. “Daarom ben ik hier zo graag”, lacht Raimond, “hier kan ik me ongestoord bezig houden met wat ik het liefste doe: muziek maken en componeren.”
Op de vraag van wie de aanwezige schilderijen afkomstig zijn, klinkt een volmondig, “van mij”. En meteen er achteraan: “maar dat hoef je niet op te schrijven hoor. Ik vind het geweldig om te doen, maar ben er pas een jaar geleden mee begonnen. Bijna niemand die het weet. Toch is het aantal doeken buitengewoon groot voor iemand die pas een jaar de schilderskwast hanteert. Het zegt iets over de enorme productiviteit, de wil te creëren. “Ik ben altijd aan het werk en bezig met de dingen die ik bedenk en maak. Ik ervaar het als een enorme geestelijke rijkdom dat ik op mijn manier kan werken en leven. Al twintig jaar kan ik van de royalty’s leven. Die vrijheid is een voorrecht.”
Raimond’s wonderlijke carrière begon in 1990 met de geboorte van zijn oudste zoon Floris. “We woonden toen net in Veldhoven, in een huurhuis in de Heikant. Ik was een bedrijfje gestart in de garage bij ons huis waar ik muziek componeerde voor radiocommercials en bedrijfspresentaties. En ik gaf pianoles. Mijn vrouw Kitty werkte als verpleegkundige. Toen Floris werd geboren wist ik intuïtief dat hij - zo klein als hij was - veel van muziek kon leren. Dat muziek hem als baby zou stimuleren en ontspannen, mits op de juiste manier aangeboden. Wat ik zocht bestond niet, dus ging ik zelf aan de slag. Voor mijn zoon bedacht en componeerde ik melodieën met babygeluidjes. En…hij reageerde op de muziek! Hij begon te lachen en te kraaien, heel leuk.
Ik was benieuwd hoe andere baby’s zouden reageren. Via mijn vrouw, die in die tijd veel moeders met baby’s ontmoette, verspreidde ik vijftig bandjes met dezelfde muziek en een lijst met vragen over het effect van deze muziek op hun baby’s. Na twee weken kreeg ik de reacties, maarliefst 99 procent van de vijftig baby’s reageerden positief op mijn muziek. Ik dacht: ‘misschien heb ik wel iets heel bijzonders gemaakt’ en besloot tweehonderd bandjes op te nemen, die ik aanbood bij De Platenhoek in het Citycentrum. Na twee weken waren al die bandjes uitverkocht en weer twee weken later werd ik gebeld door een platenmaatschappij. Toen ging het snel: binnen een jaar waren 50.000 van mijn muziekcassettes en CD’s verkocht. Overweldigend.”
Raimond blikt terug op zijn vroegere jaren aan het conservatorium waar hij piano en klassieke compositie studeerde. Bach was zijn grootste inspirator; pianist Louis van Dijk zijn levende voorbeeld. “Maar ik hield ook van popmuziek, een tijdlang was ik bandlid van de Eindhovense popband Delight, een geweldig leuke tijd. We wilden misschien wel iets te graag een hit scoren - iets dat er niet van kwam. We waren misschien teveel bezig met wat anderen zouden willen, terwijl de muziek die ik voor Floris bedacht…Die muziek kwam rechtstreeks uit mijn hart. Ik maakte het voor mijn zoon, heel puur. En ik geloof dat als je iets doet wat ‘echt’ is, oprecht, dat het dan werkt. Ik ben geen commerciële jongen, maar mijn cd’s bleken een groot succes. Waarom? Omdat de muziek rustgevend is, harmonie brengt, zowel bij baby’s als hun ouders. Onze dochter Malouk (1991) bleek een huilbaby te zijn, horendol werden we ervan als ouders, we wisten niet goed wat we ermee aan moesten. Ook voor haar ging ik componeren en wat bleek? Bij bepaalde tracks stopte ze met huilen, een wonder!”
Zijn ervaringen met zijn eigen kinderen - Floris, Malouk, Chantal en Tim - én de uitkomsten van het onderzoek dat hij zelf had gedaan onder de vijftig Veldhovense moeders, moedigden hem aan verder te gaan op zijn ingeslagen weg. “Het liep als een trein, zeker toen mijn muziek ook in Azië werd opgemerkt en Sony cd’s van hem wilden uitbrengen in China, Taiwan en Hong Kong: overal waren de mensen enthousiast. Inmiddels zijn mijn cd’s in meer dan zestig landen verkrijgbaar.”
Media besteedden nationaal en internationaal veel aandacht aan Raimond, iets waar hij aanvankelijk wel voor open stond. Toen hij in 1994 een cd uitbracht met ‘groentesprookjes’, muzikale verhaaltjes om kinderen aan het eten te krijgen - een aanpak die bij zijn eigen kinderen vruchten had afgeworpen - werd hij weer overspoeld door media-aandacht. “In twee dagen gaf ik 36 interviews, waarvan onplezierig waren. Sommige journalisten staken de draak met mij en dat raakte me. Sinds die ervaring ben ik heel selectief en terughoudend naar verzoeken van media.”
“Ik geloof serieus in wat ik doe en creëer. Ik ben heel sensitief, dat wat ik maak is heel subtiel. Veel mensen zijn blij met wat ik componeer, bijna dagelijks krijg ik mails van moeders over de hele wereld die mij persoonlijke mailtjes sturen om me te bedanken voor mijn muziek. Dat het hen als gezin zoveel rust brengt. Niet alleen de baby’s, óók de ouders.” Lachend: “Op een gegeven moment kreeg ik de vraag van ouders of ik voor hen rustgevende muziek wilde componeren zonder babygeluidjes. Die ben ik ook gaan maken: meditatieve cd’s met een terugkerend klassiek thema waar ik partijen overheen improviseer.
Mijn boodschap aan mensen is: ga selectief om met geluiden, óók bij het ongeboren kind. Een baby is zo kwetsbaar en zo ontvankelijk voor alle prikkels die op hem afkomen. Een baby die opgroeit met het constante geluid van de radio zal die muziek op den duur ervaren als rusteloos behang waarvoor hij afstompt. Een baby die selectief wordt blootgesteld aan kwalitatief goede muziek zal zich harmonieuzer en met een open blik ontwikkelen.” Tvan onderzoeken wijzen uit dat de invloed van muziek op baby’s uitermate groot is, maar een wetenschappelijke studie naar het effect van Raimond’s muziek heeft (nog) niet plaatsgevonden. Die wetenschappelijke erkenning voor mijn muziek zou fijn zijn, natuurlijk. Maar of die ooit komt, daar maak ik me niet meer zo druk om. Ik weet dat het werkt, puur door ervaring.”

Meer informatie: www.raimonlap.com.